OpMaat Magazine
Abonnee wordenOpMaat voor € 18,25 per jaar

Toyota Yaris 1.0 VVT-i Aspiration, 5-deurs

2011 (30-11) Toyota Yaris groot DSC_4874

De ruimte in Toyota’s nieuwe Yaris viel ons al op bij ons bezoek aan de beurs in Frankfurt vorig jaar. Vooral voorin was hij qua ruimte fors toegenomen. De nieuwe Yaris is helemaal nieuw ontwikkeld en dat is te merken. Het exterieur (in ons geval met Reflex Turquoise Metallic lak) werd fors onder handen genomen, waardoor de kenner vele verschillen ziet. De auto is langer en iets lager geworden en hij heeft de nieuwe look van zijn grotere broertjes gekregen. De jongere uitstraling moet vooral jongere kopers aantrekken.

De nieuwe Yaris is lichter en ruimer geworden en de éénlitermotor zou erg zuinig met de brandstof omspringen. We waren benieuwd.

 

Binnenin

Daar zie je de echte verschillen met het vorige model. Een totaal ander dashboard met drie grote, in elkaar overlopende, klokken recht voor je en centraal de airco en het uitgebreide Toyota Touch systeem met Bluetooth. Dat systeem met iPod, USB- en AUX-aansluiting is heel gemakkelijk te bedienen en is in ons geval uitgerust met navigatiesoftware. En omdat Toyota zich blijkbaar op jongeren richt is er zelfs een Facebook applicatie ingebouwd.

Ook is (via de internetverbinding van de telefoon) weerinformatie op te vragen en Google Local Search te gebruiken. Kijk ook eens op http://www.youtube.com/watch?v=rSmmbhq1k0g hoe simpel dat werkt.

Opvallend is de achteruitrijcamera die aan alle Toyota Touch-systemen is gekoppeld.

Even opvallend is de niet meer verschuifbare achterbank. Dat was toch een kenmerkend iets van de vorige Yaris. Of denken ze dat die met vijf centimeter toegenomen wielbasis voldoende is om dit ontbreken te rechtvaardigen? Je kunt de Yaris ok met panoramadak bestellen, maar dan lever je wel hoofdruimte in.

De voorstoelen zijn voor deze klasse prima, maar de lengteverstelling valt ons wat tegen. Net als de hoogteverstelling van de hoofdsteunen.

 

Eenliter

Onder de motorkap ligt niet meer dan een éénliter driecilinder motortje met 69 pk. Hij zit ook in de (door de redactie van OpMaat niet te rijden) Aygo, dus is het voor ons een eerste kennismaking.

Het is een opvallende reis geworden, mede omdat de 1.0 VVT-i helemaal niets onder doet voor de meeste andere kleine auto die we tot nu toe reden. Hij regeert opvallend snel op de rechtervoet en komt zeker in het dagelijkse verkeer prima mee. Op de snelweg en tijdens het inhalen merk je wel dat je auto een klein motortje heeft.

Maar je weet dat de auto flink op de belastingen en het de brandstof bespaard.

Toyota Touch met achteruitrijcamera
Elke nieuwe Yaris zit ruim in de veiligheidsvoorzieningen, waaronder ESP, ABS en zeven airbags. Ook zaken als elektrisch bedienbare ramen voor, elektrisch bedienbare buitenspiegels, een verstelbare rugleuning van de achterbank, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, meervoudig verstelbaar stuurwiel en centrale vergrendeling met afstandsbediening. Ook een radio/cd-speler met USB- en MP3 functionaliteit en stuurbediening is aanwezig.

Conclusie
De nieuwe Toyota Yaris is een auto die ook jongeren zeker zal aanspreken. Een paar minpuntjes zijn toch wel de korte stoelsleden en de hoofdsteunen. Maar over het algemeen is dit een prima auto waaraan veel mensen plezier zullen beleven. En deze éénliter is ook nog eens een behoorlijk goedkope auto.

Pluspunten:

Stoelen goed op de hoofdsteunen na.

complete uitrusting

ruimte achterin

 

Minpunten:

Lengte van de stoelslede

hoogte van de hoofdsteunen

 

Bruikbaarheid voor niet-gemiddelde bestuurders

XT (tot 200 cm)         +

XXT (tot 220 cm)      +/±

XXL (zwaarlijvig)       ++

Tags:

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *