Afgelopen herfst ben ik met een groep naar Estland geweest. De groep bestond uit mensen uit België, Duitsland en Nederland. De Nederlanders vlogen vanaf Schiphol.
Estonian Air vliegt vanaf Amsterdam naar Tallinn met Bombardiers. Dat zijn lage toestellen met smalle stoelen, ook in de premium class. Er zijn vier plaatsen voor mensen met lange benen in de economy class.

De hoofdstad van Estland, Tallinn, is niet alleen een bijzondere bestemming vanwege het middeleeuwse stadcentrum, maar ook een eenvoudig te bereiken bestemming. In 2011 is Tallinn de culturele hoofstad van Europa. Het centrum ligt op 10 minuten rijden vanaf het vliegveld. En vanuit dat centrum liggen de restaurants, hotels en bezienswaardigheden binnen loopafstand. Taxi’s zijn eigenlijk alleen nodig bij slecht weer.

Wij verblijven in het vijfsterren Swissôtel Tallinn. Het 238 kamers tellende hotel ligt vlakbij het oude centrum. Het hotel bezit de grootste ballroom van Estland, heeft 8 multi-functionele meeting rooms, drie restaurants en twee bars. Daarnaast nog de Amrita Spa & Wellness.
Onze comfortbele kamer ligt op de 26e verdieping met een prima zicht op de oude stad en de haven met zijn vele veerboten. De kamer biedt een comfortabel bed (2×2 m), een ruime badkamer met breed ligbad en een ruime douchecabine. Helaas hebben ze het toilet in een hoekje gestopt, waardoor er weinig ruimte is voor een groot lijf en lange benen. De prijzen zijn opmerkelijk laag voor onze begrippen.

Voor de avond kiezen wij voor het middeleeuws restaurant Olde Hansa. Een restaurant waar alles zoveel mogelijk in die oude stijl is gehandhaafd. Veel hout, vloertegels en bediening in de kledij en manieren van toen. Opvallend is de ruime uitleg wat we aan eten kunnen verwachten. De wijn en het bier komt in aardewerken kannen en eten we aan stevige houten tafels met dusdanig gedimd licht dat we soms weinig kunnen zien wat we eten. En dat eten varieert van redelijk tot soms perfect. Dat laatste geldt zeker voor de bediening. Maar aan het einde van de avond hebben we het gevoel dat we een goede keuze hebben gemaakt.

Het ontbijt buffet in het hotel is zo uitgebreid dat je er al snel teveel tijd voor neemt. Maar dat kunnen we niet, want we moeten op weg. De komende dagen is er vrijwel geen rustig moment.

We lopen een dag lang over kinderhoofdjes (Belgische import?) door het oude centrum van Tallinn en bezoeken daar het Radisson Blu Hotel Tallinn. Dit hotel heeft 280 kamers, waarvan 13 suites. De grootste meeting room kan 350 gasten in banquet-vorm huisvesten.
Vervolgens het Telegraaf hotel is een hotel met twee gezichten. Eén deel is nieuw gebouwd naar de gebruikelijke vorm. Het oude gedeelte bevat de bijzondere kamers. De wintertuin is, naast de wellness, het opvallendste deel van het hotel.
Aan het centrale plein ligt het oude stadhuis, dat ook voor evenmenten afgehuurd kan worden. En aan datzelfde plein ligt restaurant Kaerajaan, waar je voor rond de € 25,- een driegangen menu kunt bestellen. De lunch die wij kregen was uit de moderne keuken. Je kunt daar ook voor traditionele keuken kiezen.

De middag besteden wij aan het bezoeken van het Meriton Grand Conference & Spa Hotel. Dit hotel heeft 465 kamer, inclusief 157 klassieke kamers, 280 standaard kamers, 12 standaard triple-rooms, 13 junior suites, 2 suites met sauna en een grand suite met sauna en jacuzzi.
Daarnaast zijn er 14 conference rooms, waarvan de grootste kamer ruimte biedt aan maximaal 380 personen.

Kadriorg Palace & Kumu Art Museum.
Het Kadriorg paleis is bekend om de baroque bouwstijl en het park. Het werd in 1718 bestemd als zomer paleis voor de familie van de Russische tsaar Peter de 1e. In de straten van Kadriorg zie je nog veel van de rijke historie.
In februari 2006 werd het Estonian Art Museum Kumu gebouwd. Het Song Festival Ground is ook in de nabijheid gelegen. Hier wordt het massaal bezochte nationale songfestival (elke vijf jaar) gehouden met 25.000 zangers en rond de 100.000 toeschouwers.

De avond brengen we door in restaurant Ö. Het restaurant heeft een moderne keuken. Zeker een aanrader.

Na een vermoeiende dag lekker onstpannen in het ligbad in ons hotel. En na het ontbijtbuffet gaan we weer op pad. Deze keer naar het Estonia Concert Hall. 500 m2 vloeroppervlakte geschikt voor maximal 889 mensen. Met stoelen in concert opstelling een stuk minder.

En verder bezoeken we:
Sokos Hotel Viru heeft 516 kamers, waarvan 295 standaard kamers en 178 superior rooms, 3 suites en 40 familiekamers. Opvallend zijn de vensterbanken waar je heerlijk in kunt zitten. En niet te vergeten, de KGB-kamer en meer uit die tijd.
Voor meetings hebben ze 11 ruimtes beschikbaar voor 10 tot 500 mensen.

Nordic Hotel Forum 267 kamers en 6 ruimtes voor meetings van 12 tot 250 mensen.

Radisson Blu Hotel Olümpia 390 kamers, 14 meeting ruimtes met een capaciteit tot 400 mensen. In dit hotel hebben wij gebruik gemaakt van een buffet lunch. Veel salades, vis, vlees en verse groenten.

Na de lunch vertrokken wij naar de op 186 km zuidelijk gelegen universiteitsstad Tartu. We doen dat op de heenweg per bus. Rijden over de soms smalle hoofdwegen met veel gaten en spoorvorming en is daardoor niet altijd comfortabel. Maar er wordt hard aan de wegen gewerkt en sommige delen zijn inmiddels op een hoog niveau gebracht. Maar houd rekening met een redelijke reistijd.

Tartu is tevens de hoofdstad van het zuidelijk deel van Estland. Ook deze stad biedt de bezoeker een rijke (culturele) historie. Het is de op twee na grootste stad in het land en de oudste in de Baltische staten. Als de verbindingen per vliegtuig, bus en trein beter worden, kan de stad een toeristische terkpleister worden. Maar ook hier is veel herstelwerk nodig. Met name de vele houten huizen zijn soms hard aan een onderhoudsbeurt toe.

We overnachten in het vijfsterren hotel Antonius
Na binnenkomst vallen we even stil. Wat een schoonheid en ruimte. In onze kamers ongekend fraai gerestaureerde antieke meubels en een enorm bed. De badkamer (of moeten we badzaal zeggen) is voorzien van ongeveer alles wat je zou wensen in een badkamer. Een enorm ligbad, een rainshower en een zeer ruim bemeten wastafel. De televisie in de kamer is eveneens gigantisch groot. Nadat we bij waren gekomen, wachtte ons een wandeling door de stad.

Als eerste locatie bezochten we Antonius Guild, een locatie in het oude centrum van de stad. Een dynamische plek voor o.a. artiesten, welke leerplekken zoeken voor leer- en textielbewerking. Wij kregen daar een workshop textielbewerken. Deze locatie is te huur voor evenmenten.

Dorpat Conference Centre and Hotel met 190 standaard kamers, 5 kamers voor mensen met een lichamelijke beperking, en een hele etage voor mensen met een allergie. Het conferentiedeel van het hotel kent 10 ruimtes met een capaciteit tot maximaal 1100 mensen. En een ruime beursvloer van 640 m2.

Na Dorpat bezoeken we ook:
AHHAA Science Centre is een gebouw waar je kennis kunt maken met de wereld van de wetenschap, ontdekkingen, avontuur en gewoon entertainment.

Het diner gebruiken we in ons hotel Antonius. De heer Argo Annuk, loco burgemeester van de stad, dineerde samen met ons. Wel jammer dat zijn Engels wat pover was, waardoor er veel van de gesprekken via de begeleidende dames verliep. Over het algemeen wordt er meestal Engels gesproken.

De volgende morgen blijkt het ontbijt niet in balans te zijn met het niveau van de kamers en het diner. Met name de snelheid waarmee een simple omelet werd geserveerd deed ons opmerkingen ontlokken of het scharreleieren waren die nog geraapt moesten worden in het bos.

De ochtend besteden wij aan het bezoeken van het Vanemuine Concert Hall and Theatre welke plaats biedt aan 700 gasten. Dit theater biedt onderdak aan toneel, opera’s, balletuitvoeringen en musicals. Voor rolstoelgebruikers is de lift slecht te vinden.

Het Ateena Centre bestaat uit een intieme zaal en een zaaltje onder het dak. Er zijn geen liften aanwezig.

University of Tartu History Museum De voormalige bibliotheek, welke in een deel van de voormalige kathedraal was gehuisvest, biedt nu plaats aan het historisch museum van de universiteit. Maar er is ook een hele fraaie ruimte voor meetings. Tijdens ons bezoek was daar een kort pianoconcert. Schitterend uitzicht op het omringende park en een fraaie acoustiek.

Een ander opvallend hotel in Tartu is hotel London met 60 kamers, waarvan er 49 standaard zijn, 8 double de luxe en drie suites. De lobby is zeer verzorgd en de toegevoegde waarde is dat ook dit hotel aan de rand van het historische centrum ligt.

Voordat we naar het vliegveld rijden, lunchen we nog in café-restaurant Moka. Van Moka is geen engeltalige site te vinden. Verrassende smaken en een bijzondere kaart. De lunch werd wel op een heel feestelijke wijze afgesloten.

Na de lunch per bus naar het vliegveld. Daar wacht een ruimer toestel (een Saab) op ons voor de vlucht naar Tallinn. Alleen is hier alleen beenruimte op de voorste rij. Nadat de stewardess, met de nodige tegenzin, bereid was de kranten wat minder beenruimte te geven kon ik ook zitten.

De overstap in Tallinn hebben we gebruikt om afscheid van elkaar te nemen en nog wat tax-free producten in te slaan.

Conclusie:
Estland is een land met veel potentie. Hotels die goed kunnen concureren met de hotels in Europa. Ze hebben de euro als betaalmiddel, waardoor we de prijzen eenvoudig kunnen vergelijken en die vergelijking valt in hun voordeel uit. De infrastuctuur is redelijk goed op orde. De mogelijkheden voor middelgrote conferenties zijn volop aanwezig, voor de grotere is de spoeling wat dunner. Er is overal gratis WiFi en niet moeilijk doen over passwords. Gewoon overal internet. Perfect!

Rob Bruintjes