OpMaat Magazine
Abonnee wordenOpMaat voor € 18,25 per jaar

Opel Adam vs Mini: 1-0

 

Opel Adam, 28-05-2013 DSC02121

Waarom beginnen we zo? Dat komt door alle publicaties en reclames. Toen we ‘onze’ Adam ophaalden voelden we de noodzaak tot vergelijking. Felgeel met zwart en dat tijdens zonnige dagen. De auto knalt je tegemoet en daar hadden we ook om gevraagd. De driedeurs hatchback valt niet allen op qua kleur en model, maar zeker ook door de binnenruimte voorin. We hadden hem al ‘aangetrokken’ op een beurs, maar nu gingen we eindelijk rijden.

Met de Adam is Opel sinds 2012 actief in het segment van de hippe stadsauto’s, waartoe ook de Fiat 500 en Citroën DS3 behoren. De driedeurs hatchback is met een uitgebreide accessoirelijst vergaand te personaliseren. Onder de motorkap liggen bekende Opel-benzinemotoren afkomstig uit de Corsa en Astra. Een dieselversie is er vooralsnog niet.

Er zal vast we gekeken zijn naar de Fiat 500, de MINI en de Citroën DS3. Maar we hebben geen overeenkomsten kunnen vinden. Deze Opel is totaal nieuw en voor Opel best wel gedurfd. Het goede is behouden en het nieuwe is ingevoerd. Dus prima voorstoelen, deuren die als een voordeur sluiten (inclusief het geluid), strak geveerd en een heerlijk motorgeluid.

Opel zet deze auto bewust in de markt waar ook Audi, Skoda en Volkswagen kleinere auto’s leveren. De goedkoopste ADAM kost € 12.495,- , heeft de lengte van een Corsa, maar daarin heb je meer beenruimte. We beoordelen de auto dan ook op geschiktheid voor de bestuurder en de passagier voorin. Die hebben behoorlijk veel ruimte en zitten in kwalitatief goed stoelen, waarin je goed wordt opgevangen bij het nemen van snelle bochten. Want dan is de auto op z’n best.

Onze auto was voorzien van de 1.4 liter ecoFLEX motor met start/stop systeem en een handgeschakelde vijf-versnellingsbak. De 87 pk sterke motor prima mee in het dagelijks verkeer. Er is ook een 100 pk versie en daar kun je dan lekker mee gaan gummen. De auto stuurt heerlijk direct en het verbruik blijft binnen de perken als je de schakelaanwijzingen opvolgt.

Twee dingen die ook nog opvallen: Ondanks de 18” wielen is de auto toch best stil. En de bagageruimte valt met zijn 170 liter prima te gebruiken voor de weekendboodschappen of een paar kratten pils.

Pluspunten

  • Stoelen en hoofdsteunen voor;
  • uitrusting;
  • weggedrag;
  • brandstof verbruik.

Minpunt

– Ruimte achterin.

Bruikbaarheid voor niet-gemiddelde bestuurders

XT (tot 200 cm)        ++

XXT (tot 220 cm)     +/++

XXL (zwaarlijvig)      ++

Tags:

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *