OpMaat Magazine
Abonnee wordenOpMaat voor € 18,25 per jaar

Lange mensen en kamperen in Campingvizier

In Campingvizier van juli 2014 staat een uitgebreid artikel over lange mensen en kamperen.

Aanpassen, maatwerk of is er rekening met je komst gehouden

Vanaf het moment dat ik ter wereld kwam, heeft mijn lengte mijn leven bepaald. Maar dat realiseerde ik me pas later. Dat ik een lange jongen zou worden, bleek direct bij de geboorte. Een lengte van 62 cm en een gewicht van 8 pond was begin jaren vijftig voor een baby al opzienbarend, want de gemiddelde lengte van pasgeborenen was toen 51 centimeter. Maar dat ik zooooo lang zou worden kon toen niet worden voorzien.

Op klassenfoto’s stak ik altijd boven alle anderen uit. Ik was een lange slungel. Op het schoolplein deed ik net als andere jongens vaak mee met rotzooi trappen. Maar of ik nu meedeed of alleen maar stond te kijken, ik was altijd de klos, want ‘die lange’ was erbij! Op datzelfde schoolplein waren aan het einde van mijn schooltijd skelterraces met gemotoriseerde skelters. Ik zat als een sprinkhaan in dat veel te kleine karretje. Ik heb ten minste één bocht gehaald, maar bij de volgende bocht stond ik muurvast in de strobalen. Sturen was vanwege de geringe armruimte vrijwel onmogelijk!

Al vanaf 1957 kampeerde ons gezin. Ik weet nog dat we moesten proefkamperen om in aanmerking te komen voor een carnet. Tijdens zo’n proef werd beoordeeld of je een goede kampeerder was. Dan kreeg je een kampeercarnet. Daar moet je nu eens mee aankomen!

We gingen als eerste in onze straat op vakantie naar Luxemburg, Duitsland, Italië en Joegoslavië. En altijd kamperen. Al snel mocht/moest ik voor in de auto zitten, omdat de ruimte op de achterbank van onze Volkswagen Kever en latere auto’s niet meer voldoende was voor mij.

Omdat we toch wel een gezin met lengte waren, zochten mijn ouders altijd naar grote tenten. En natuurlijk lange slaapzakken. Die laatste waren er toen niet, dus naaide mijn moeder van twee gewone slaapzakken een hele lange. Later heeft ze ook nog een luifel aan mijn eigen tent gemaakt, zodat de tent wat langer werd. Mijn voeten lagen in die sheltertentjes altijd in de bagagepunt. Maar toch was de tent die ik tot na mijn trouwen gebruikte.

Eerst ging ik nog samen met mijn ouders op reis, maar later vaak alleen. En dat beviel me op de eerste reis al meteen erg goed. Ik deelde de treincoupé met onder anderen drie leuke meiden. Zij hadden nog geen idee waar ze naartoe wilden. Ze gingen ook kamperen en ik vertelde ze over ‘mijn’ camping, waarop ze besloten ook daarheen te gaan.

Punat Yugoslavia

Die nacht sliepen we met z’n allen in de coupé, want niemand had een slaapplaats gereserveerd. Ik niet omdat die bedjes veel te klein waren (en nog steeds trouwens), de anderen hadden er andere redenen voor.

In mijn jonge jaren, ik ben nu 63 jaar, kon je met enige handigheid een tentje van een voortentje voorzien. Kon je toch nog kamperen als je ruim boven de twee meter uitkomt. En als je jong bent neem je het voor lief als je niet fatsoenlijk kunt douchen en niets in jouw maat kunt vinden. Zelfs je vakantieliefdes waren veel te klein!

Ook voor wat betreft het reizen is er niet veel veranderd, want slapen in een trein gaat nog steeds niet. Toen lag je op en over elkaar te slapen in een gewone coupé, maar dat zie ik me nu niet meer doen. Ik koppel nu de op maat gemaakte caravan met sattelietontvanger achter de comfortabele auto en ga op pad naar een camping met de nodige luxe.

In de afgelopen jaren ben ik zowel voor de Stichting Lange Mensen als voor consumenten- en vakbladen veel onderweg geweest. Meestal maak ik dan gebruik van mijn eigen caravan, maar soms laat ik mij verleiden tot een overnachting in een hotel of bungalow.

Vroeger gingen veel mensen kamperen vanwege de lage kosten. Toen nam je genoegen met heel wat minder comfort dan thuis. En op de camping kampeerden mensen met dezelfde instelling. Maar wat als je (extreem) lang bent?

In principe wordt er met een lang mens geen rekening gehouden. Het sanitair is (op een enkele uitzondering na) zeer beperkt qua afmeting. Douches erg laag en de douchecabines erg krap. Spiegels op ‘navelhoogte’ enzovoort.

Meedoen aan activiteiten is vaak erg beperkt, want bijvoorbeeld de huurfietsen en quads zijn te kort en te laag, de kano’s totaal ongeschikt en meer.

En in het restaurant is het meubilair totaal onvoldoende. Geen beenruimte onder de tafels en stoelen van waaibomenhout of erger bambi-plastic stoeltjes. Die pootjes kunnen in één keer naar alle windstreken gaan.

De Kampeer en Caravanbeurzen bezoek ik om telkens weer de exposanten te bevragen over hun producten. En dat levert soms leuke en bruikbare producten op.

  • Walker heeft zelfs een dwarsslaper gemaakt die lang genoeg was.
  • Ook KIP maakte een uitklapluik waar de lange benen in konden rusten
  • Bij de vouwwagens is de keuze erg beperkt, maar bij caravans is het nog erger.
  • Bergland caravans maakte alweer enkele jaren geleden een caravan met een grotere stahoogte. Isabella leverde daar een voortent op maat bij.
  • Ook de Rheingold caravan (nu helemaal op maat) werd weer voorzien van een Isabellatent. Deze Penta is zó groot dat menig mede-kampeerder even binnen wil kijken.
  • Slaapzak op maat is ook alweer enige tijd mogelijk en zijn ook kampeerbedjes op lengte en ook luchtbedden. Slaapmatjes weer niet.
  • Kampeerstoelen zijn er nu in diverse modellen.
  • Tenten met ruimers slaapdelen beginnen aan een bescheiden opmars.

Voortent bij Rheingold

 

Maar wil je gaan glampen dan wordt het een heel ander verhaal. Op een enkele aanbieder na is dat een drama. Suncamp heeft een prima oplossing met de Sunlodge Safari’s.

Een deel van dit verhaal is ook terug te lezen in het boek Het Grote Boek Voor Lange mensen met als subtitel “met kop en schouders boven je ouders”

In dit boek staat veel over voor- en nadelen van het lang-zijn.

Lange mensen zullen veel herkennen in wat ze lezen en hebben veel aan de tips en informative die er in staan.

En voor mensen die minder lang zijn dan pakweg 1,90 meter biedt dit boek wellicht een aardig inkijkje in een wereld waar ze normaal gesproken niet bij kunnen.

 

PS

Veel van de genoemde ongemakken gelden ook voor kleine, dikke en oudere mensen en mensen in een rolstoel. Mocht de lezer van dit verhaal oplossingen kennen die ik nog niet weet mail dan naar robbruintjes@gmail.com

 

Tekst: Rob Bruintjes

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *