OpMaat Magazine
Abonnee wordenOpMaat voor € 18,25 per jaar

Dacia Duster dCI 4×4 Lauréate


We hebben er even op moeten wachten, want we wilden de Dacia Duster in de diesel versie rijden. Dat wachten werd beloond. Een week lang reden wij in de (naar keuze) vierwiel aangedreven versie in de Lauréate uitvoering.

De Duster is een zeer betaalbare SUV met een instapprijs van € 13.990,-. Dan heb je een fraai ogende auto voor de deur staan. Een beetje grof gelijnd met uitgebouwde wielkasten, maar toch ook weer sierlijk. Een beetje van alles wat. De instapper is behoorlijk ‘kaal’, iets wat je van de door ons gereden Duster niet kan zeggen. Maar toch mis je, als verwende autojongen, zaken als een middenarmsteun, cruise-control (geen optie!) en een uitgebreide boordcomputer en navigatie-systeem. De vierwielaandrijving is heel plezierig in te schakelen. Naar keuze automatisch of permanent. In de door ons gereden uitvoering mag je tot 1.500 kg aan de trekhaak hangen.

De dCl in de geteste uitvoering kost € 25.537,25, maar dan heb je wel heel veel extra’s t.o.v. de standaard. De auto straalt gewoon luxe uit. De lederen bekleding valt vooral op. Kijk hiervoor op de site van Dacia voor veel meer opties en extra’s.

Maar deze Duster is relatief goedkoop. Dat is te danken aan de ontwikkeling en fabricage in Roemenië. Ook enkele andere zaken maken de auto goedkoop. Het motorgeluid en het geluid van het centraal sluiten van de portieren vallen op, evenals het stuurwiel dat alleen in hoogte instelbaar is en dat je voor de koplamphoogteverstelling vèr onder het dashboard moet duiken. En dan moet je de draaiknop ook nog met enige kracht verdraaien.

De besturing werkt licht, maar alleen tijdens het rijden. De 6-bak schakelt soepel, maar je moet hem wel begeleiden. Opvallend is de soepele vering, die wel voor een behoorlijke overhang in lange bochten zorgt. Zeker zo opvallend is de beenruimte die overblijft als de lange bestuurder zijn stoel maximaal naar achteren schuift.

AI met al een prima competatieve auto qua prijs. De Lauréate is behoorlijk compleet, maar er zijn toch nog enkele opties leverbaar. De vierwielaandrijving werkt prima op losse ondergronden en is heel goed te doseren.

Pluspunten:

– Totale ruimte voorin;

– comfort (o.a. vering;

– brandstofverbruik;

– beenruimte achter.

Minpunten:

– Motorgeluid;

– overhellen in de bochten;

– materiaalkeuze.

Bruikbaarheid voor nietgemiddelde bestuurders

XT (tot 200 cm)         ++

XXT (tot 220 cm)      +/++

XXL (zwaarlijvig)       ++

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *