OpMaat Magazine
Abonnee wordenOpMaat voor € 18,25 per jaar

BELANGENVERENIGING VAN KLEINE MENSEN VIERT VEERTIG JARIG BESTAAN

‘The sky is the limit’ thema symposium, feest- en sportdag

De Belangen Vereniging van Kleine Mensen (BVKM) bestaat in 2014 veertig jaar. De organisatie viert dit op zaterdag 24 mei 2014 met een symposium en met tal van andere activiteiten in congrescentrum De Werelt te Lunteren. Het thema ‘the sky is the limit’ markeert de positieve ontwikkelingen voor kleine mensen waar de vereniging in die veertig jaar aan heeft bijgedragen. Dankzij nieuwe medische mogelijkheden en dankzij een groeiend zelfbewustzijn kunnen kleine mensen meer dan vroeger volwaardig deelnemen aan de samenleving.

Aan het jubileumsymposium nemen orthopedisch chirurg dr. R.J.B. Sakkers (WKZ/UMC Utrecht), neurochirurg dr. C.L.A.M. Vleggeert-Lankamp (LUMC Leiden) en mw. L. Matton (oprichtster BVKM) deel. Onder leiding van oud-BVKM-voorzitter Victor Klein discussiëren zij onder meer over de mogelijkheden om de complicaties van vormen van kleingroei te beperken. Ook de maatschappelijke positie van kleine mensen en de letterlijke en figuurlijke obstakels waar zij in een land van lange mensen als Nederland tegenaan lopen komen aan de orde.

Jonge leden van de BVKM nemen het thema ‘the sky is the limit’ nog letterlijker door op de jubileumdag aan outdoor-clinics mee te doen. In het klimbos van Simia te Ede/Wekerom volgen ze klimclinics met parcoursen hoog tussen de bomen en gaan ze onder meer boogschieten. Andere onderdelen van de feestdag voor kleine mensen zijn een minimarkt met voor kleine mensen aangepaste producten en diensten, een kinderprogramma voor de jongsten, een cabaretprogramma en een afsluitend feest.

De BVKM is de landelijke vereniging van mensen die door een groeistoornis als volwassene kleiner zijn dan 1,55 meter. Ook ouders van kinderen met een groeistoornis zijn, namens hun kind, lid. De meest voorkomende groeistoornis is Achondroplasie, maar er zijn zeker 200 verschillende aandoeningen die tot een groeistoornis kunnen leiden, met een volwassen lengte uiteenlopend van onder de 1 meter tot rond de 1,5 meter. Van de naar schatting ruim 2500 kleine mensen in Nederland zijn er ruim 300 lid van de BVKM. Voor meer informatie zie ook www.bvkm.nl.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *